Zichtbaar maken van je geest

Schrijven zonder te weten. Kies een beginzin en blijf met je pen over papier gaan, blijf bewegen, 10 minuten lang. Kijk maar wat er komt… Bijvoorbeeld: ‘Ik herinner me…’ of ‘Wat ik gezegd wil hebben, is…’
Hieronder mijn geest die zichtbaar werd.

‘Ik herinner me’ dat ik in het ziekenhuis lag. Dat is niet zo gek, want ik was daar vanmorgen nog. Het was rustig en alleen maar eigenlijk ook niet alleen. Ik voelde, ook gisteravond al, dat er mensen bij me waren. Fijn gevoel is dat, als mensen altijd bij je zijn, of ik bij hen. Want anders voel ik geen verbinding. En zonder verbinding is er voor mij niets. Wel heel leuk om te merken dat ik steeds vaker wél verbinding kan voelen met anderen. Niet alleen in bijzijn, maar juist ook op afstand. Dat is trouwen misschien júist moeilijk, bedenk ik me nu, in het bijzijn. Misschien vind ik m daar juist wel moeilijker, omdat ik mezelf dan niet voel, vaak. En dan is het niet langer míjn spel, maar dat van anderen. En dan is het al helemaal niet óns spel en dat is nou juist wat ik het allerliefste wil, samen spelen. Want samen spelen combineert het samen zijn met verbinding en lichtheid. Zwaarte en somberheid mogen er ook zijn. Maar zelfs daarin is een speelveld. Een speelveld waarin verdieping plaatsvindt, essentiële inzichten komen. En dat is waar het gebeurt, dat is waar het om draait. Anders zwemworstel ik het leven door en is alles werken. Dan is zelfs spelen werken. En dat hoeft niet! Spel.

‘Wat ik gezegd wil hebben, is’ dat ik je leuk vind. En dat gaat dan over jou. Terwijl ik dit schrijf, bedenk ik me dat ik mezelf ook eigenlijk wel leuk vind. Heel leuk vind. Maryse, ik vind je leuk! Zo. Wauw. Dat is fijn. Nou staat het zwart op wit. Ik kan er niet meer omheen. Ik heb toestemming om mezelf leuk te vinden. Leuk in al mijn worstelingen, schuldgevoelens, aandachttrekkerij, humor, mooiheid, speelsheid, verwarring, kwetsbaarheid, bloed en snot en tranen, zweet heb ik niet zoveel. Maar áls het er is, ook dát is leuk! Alles van mij hoort bij mij en mag er zijn. En ik wil het laten zien zodat anderen ook hun hele ik durven te laten zien. Dat iedereen tevoorschijn komt en we erachter komen dat we allemaal hetzelfde zijn. We zijn allemaal leuk en mogen elkaar ook allemaal leuk vinden. Misschien gaat mijn bijna panische zoektocht naar een partner wel over deze zoektocht of vrij willen maken van alle leukheid die er is. Naar alle speelsheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s